Grega

Grega

Maalderijstraat 40
9255 Buggenhout

Ham is het fijnste deel van het varken

Ham is het fijnste deel van het varken en het wordt op diverse manieren bereid. De eenvoudigste manier om ham te bewaren is hem te drogen. Het vlees wordt eerst droog gezouten met zeezout en daarna gedroogd.

Wie gedroogde hammen zegt, denkt meteen aan buitenlandse namen. Maar inzouten van gedroogde hammen om ze vervolgens ondergronds te laten rijpen, is een typische Vlaamse gewoonte.

De Vlaamse hamproducent GREGA uit Buggenhout levert steeds grotere marketinginspanningen om zijn artisanale producten de nodige bekendheid en afzet te bezorgen. GREGA is misschien een naam die niet iedereen bekend klinkt in de oren, maar het bedrijf heeft door de jaren heen een benijdenswaardige reputatie in ons land opgebouwd.

Het ontstaan van GREGA

GREGA produceert gedroogde hammen als de SUPERANO (meer dan 15 maand gerijpt), de NEC PLUS ULTRA (18 maand gerijpt) en de PATA GREGA (24 maand gerijpt). Dé enige hammenproducent die zijn hammen meer dan 15 maand laat rijpen !!!

GASTON en GRETA (vandaar GREGA) Van den Berghe - Vermeir namen in de jaren '50 de zaak over van vader en nonkel Van den Berghe. In de slagerij kwam de vraag naar kwaliteitsham heel vaak naar voor. Vandaar de idee om zelf kwaliteitshammen te produceren.

"Het is allemaal begonnen met vijf hespen die op de patattenzolder gedroogd werden", vertelt Gaston Van den Berghe.

Gaston ondernam verscheidene studiereizen naar Spanje en Italië waar andere zoutingstechnieken worden toegepast. Dit resulteerde in een uniek imago: ambachtelijke bereiding van gedroogde en gekookte hammen, afkomstig van jonge varkens die op natuurlijke wijze worden gevoederd.

De productie nam een grote vlucht. Gaston Van den Berghe: "Onze vakkennis, het gebruik van eerlijke producten en de uiterst hygiënische omstandigheden waren toen de aanzet en zijn nu nog onze garantie."

Sinds 2007 is de leiding van het bedrijf in handen van zoon Luc.

Ambachtelijk doch hypermodern bedrijf

Ambachtelijk staat niet in tegenstelling tot hypermodern. GREGA is een kraaknet bedrijf. Personeel in beschermkledij en handschoenen, kniebediende elektronische wasinstallaties, messenontsmetters, thermografen, materialen en wanden in roestvrij staal, garanderen de striktste zuiverheidsnormen.
De hammen van Grega ondergaan steeds kwaliteitscontroles door BRC en FAVV . Daarnaast testen eveneens verschillende laboratoria (Lavetan) de hammen van Grega.

Superano cotto gekookte ham

Grega
Buggenhout

De Superano Cotto is een ambachtelijke natuurham, die net als de andere gekookte Grega-hammen langzaam gegaard wordt en hierdoor zijn natuurlijke vleessmaak behoudt en een zacht en rijk aroma ten toon spreidt. Het vlees is bijtmals, sappig en roze van kleur.


Ook heerlijk om op te warmen !
Eigen Bodem maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen

Sluiten